Lyceum Kralingen-8

WELKOM BIJ HET CODASIUM

Codasium? Wat is dat?

Op het Codasium leer je coderen. Dat betekent dat je leert om computers naar je hand te zetten: je schrijft programma’s waarmee je de computer laat doen wat jij hem opdraagt. Eigenlijk zou iedereen moeten leren coderen, want daarmee leer je hoe computers werken en hoe je ze kan inzetten bij het uitvoeren van allerlei taken.

Alle apparaten die je om je heen ziet, werken door computers (chips): van wasmachines tot vliegtuigen en van je smartphone tot de instrumenten in het ziekenhuis.

Elke dag verzint iemand op de wereld wel een nieuwe app, een nieuwe techniek of een nieuwe toepassing. Dit verandert onze manier van werken en leven continu en precies daarom is het zo belangrijk om te leren coderen. Zo leer je ook begrijpen hoe nieuwe technologie werkt en kan je zelfs meewerken aan het maken van nieuwe apparaten en toepassingen.

* Thinking

Op het Codasium leer je niet alleen coderen, maar ook nadenken over de invloed van digitale technologie op ons leven. Denk maar aan internet en social media. Je leert nepnieuws en verdraaide feiten te herkennen en het internet af te speuren naar nieuwe commando’s die je kunt gebruiken bij het coderen.

In de klas ga je in kleine groepjes aan het werk, eerst in opdracht van een docent 

en later in opdracht van een echt bedrijf, om een probleem in dat bedrijf op te lossen.

Zo leer je, terwijl je aan het coderen bent, ook samenwerken, doorzetten en computational thinking*. In de klas hebben we het over de invloed van Big Data en Kunstmatige Intelligentie. We gaan discussiëren over privacy en andere belangrijke onderwerpen die te maken hebben met digitale technologie.

*Als je aan het coderen bent, ben je eigenlijk puzzeltjes aan het oplossen: je haalt een
probleem uit elkaar en de deelproblemen die je dan hebt, los je stap voor stap zo helder mogelijk op. Je ziet meteen dat dit niet alleen van pas komt bij coderen, maar bij alles wat je doet.

Jouw toekomst

Beeld je in dat jij later de nieuwste apps en websites ontwerpt, apparaten om het leven mooier te maken en mensen te helpen of technieken ontwikkelt om duurzamer met onze aarde om te gaan. Je kunt als arts nieuwe technologieën gebruiken om mensen beter te maken. Of je kunt de politiek in gaan of juf worden, waar je goed kan discussiëren over de gevolgen van een nieuwe techniek.

Welk beroep je later ook kiest, je zult altijd profijt hebben van coderen. Er zijn geen beroepen meer in onze samenleving die zonder computers werken. Maar je kunt ook nog een stap verder gaan en van coderen je beroep maken. Dan zit je goed, want je zult in de ICT meteen een baan kunnen vinden. Het tekort aan ICT’ers zal alleen nog maar toenemen, omdat er geen grens is aan wat we kunnen coderen en ontwikkelen.

Het lesprogramma

Alle brugklassers van Lyceum Kralingen krijgen 1 uur per week les in coderen. Zo maak je kennis met coderen en ervaar je wat je er allemaal mee kan doen. Na de brugklas kun je kiezen voor de richting Codasium, dan ben je drie uur per week (tot aan het eindexamen) aan het coderen en experimenteren met digitale technologie.

In de brugklas ga je programmeren met de programmeertaal Python. Later komen daar nog andere talen bij, zoals Prolog en SQL (spreek uit: siekwul) waarmee je de weg kunt vinden in grote hoeveelheden data. Als een soort Sherlock Holmes speur je naar patronen in de gegevens en haal je nieuwe informatie boven water. Wie niet kan wachten, kan nu natuurlijk al gaan googlen op Python, Prolog of SQL. Ga op zoek naar sites waar je alvast op eigen houtje kan oefenen!

Voor coderen krijg je geen cijfer op je rapport. In plaats daarvan kijken we hoe jij programma’s maakt en samenwerkt met andere leerlingen. Houd je je aan de planning? Werk je netjes? Lukt het je om problemen op te lossen en die oplossing in code op te schrijven? Door je hier in te coachen, willen we je verder helpen met coderen en het functioneren in een team. We leren je ook naar jezelf te kijken en te zien waarin je jezelf nog kunt verbeteren.

Je ziet dat alles om je heen razend snel verandert en dat geldt ook voor het Codasium: omdat les krijgen in coderen zo nieuw is en het de ontwikkelingen in de samenleving op de voet volgt, zal het vak zelf ook steeds veranderingen ondergaan. Het programma dat we nu bijvoorbeeld voor klas 3 bedacht hebben, kan weer anders zijn als jij eenmaal in het derde jaar zit.

Sinds 2021 kun je bij Lyceum Kralingen examen doen in coderen. Wij zijn de enige school tot 2025 die dit examenvak mag aanbieden. Na 2025 wordt gekeken of het examenvak ook op andere scholen aangeboden mag worden. Codasium kun je dus vanaf nu afronden met een mooi certificaat én een eindcijfer op je diploma!